Allah Muhammad
izzati pink worldღ
♫PINK WORLD OWNER♫

Navigation : touch hover image



story owner linkies stuff rules

❤Assalamualaikum! Welcome to my pink world! Ctrl w if you hate it. Please be happy and keep smiling!❤
ღIzzati pink worldღ


♫A LITTLE BIT ABOUT OWNER♫

Izzati Sarafina Hanis Noorhazerin
19 Jun 2002
Pink forever!
♫LEAVE YOUR MELODY♫


RULES

use nice words
Request? Of course you can!
can ask anything about my blog
Please register! So, I can blogwalking to your blog too
No spam here!

♫SOLAT♫

♫MEMORIES...WILL YOU FORGET?♫

♪Kawaii secret box♪




♫Inspirations♫

Kawaii lady
A blog that contain a lot of tutorial and freebies...

Hana chie
A blog that give many inspirations

Syasya
The nice blogger

Next
???

Tutorials: Cara nak buat header transparent



 Hello! Oklah, tadi saya ada buka blog dan tiba-tiba ada satu budak minta satu tutorial dari blog ni. Inilah yang dia minta. Bacalah...

sufia (guest)
27 minutes ago
akak, kalu ada masa lpg, ajarlah cara nk buat header transparent! pliss! smile


Cara nak buat header transparent macam mana? Jom kita mulakan sesi pembelajaran! Saya dapat buat header transparent ni pun dari blog yang sangatsuper cool ni. Serius, lepas baca ja tutorial blog ni, terus saya rasa senang gila cara nak buat header transparent!

 Yang memudahkan adalah, cara ni agak lain sikit. Selalunya kalau kita nak buat header transparent, kena download macam-macamkan? Tapi, kalau yang ini, kita just guna satu laman web ni ja. Tak payah susahkan diri tunggu nak download sebab ada sesetengah PC ni tak boleh download photoshop semua bagai ni!

 So, nak saya ajarkan? Jomlah kita mulakan!

Image result for sakura haruno iconMula-mula datang dekat pixlr

Image result for sakura haruno iconAnd, nanti dia akan keluar yang macam ni!



Image result for sakura haruno iconBlogger scroll ke bawah dan akan ada pilihan. Pergi dekat 'Pixlr Editor'. Klik launch web app.

Image result for sakura haruno iconLepas blogger klik yang tu, akan keluar macam ni pula...



Image result for sakura haruno iconTerpulanglah nak create a new image atau open file from computer. Tapi kalau nak bagi cantik header tu, klik create a new image. Nanti keluar untuk ukur ketinggian, kelebaran dan background imej tu. Memandangkan blogger nak yang transparent, boleh kliklah 'transparent full quality'

Image result for sakura haruno iconLepas tu nanti akan jadi macam ni!



Image result for sakura haruno iconKan dekat atas tu akan ada layer, edit, file dan macam-macam lagi! Blogger semua klik sahaja layer dan pergi dekat open image as layer. Pilihlah imej mana yang berkenan di hati. Macam contoh yang dekat bawah ni.

Image result for sakura haruno iconStep yang seterusnya, korang pergi ja dekat text. Pilih warna apa yang korang nak, jenis tulisan dan apa tajuk header korang. Tengok contoh yang saya buat.

Image result for sakura haruno iconKalau dah siap terus save! Senang sahajakan!? Serius memang senang. Cuma yang ambil masa tu bila kita nak pilih padanan warna yang sesuai.

 So, itu sahaja untuk tutorial kali ni. Kita jumpa lagi pada tutorial yang akan datang! Kalau tak faham tanyalah! Saya tak kisah. Assalamualaikum dan jumpa lagi.