Allah Muhammad
izzati pink worldღ
Pink world owner

Navigation : touch hover image



Diaries Owner Linkies Stuff

❤Assalamualaikum! Welcome to my pink world! Ctrl w if you hate it. Please be happy and keep smiling!❤
ღIzzati pink worldღ


Owner
Izzati Sarafina Hanis Noorhazerin
19 Jun 2002
Penang ja
Pink forever! Don't make me angry!
Act like a lady, think like a boss
Saya kat sini

RULES

use nice words
Request? Of course you can!
can ask anything about my blog
Please register! So, I can blogwalking to your blog too
No spam here!
Ask for exchange link? Also can!

Kalau dah lama jenguk tu, jangan lupa solat!
Memories

Secret box♥



Pink's menu!!

Pinky world


Navigation
Izzati's novels Izzati's novelistar tips! Izzati's rules

Tutorial: Cara nak buat header transparent pakai photoscape


 Hello! Untuk tutor kali ni saya nak bagi cara nak buat header transparent pakai photoscape. Hari tu saya ajar cara nak buat header transparent online. Kali ni kena download pula. Kalau blogger semua nak tahu, saya buat header pakai cara yang ni.

 Saya dapat tutor ni pun dari blog Kak Mayy. Terima kasihlah sebab tolong saya buat header transparent. Seriusly, masa first tengok tutor ni macam susah tapi bila ikut step by step dan cuba akhirnya boleh juga dan taklah susah.

 So, blogger just ikut step ni Insya-Allah boleh buat! So, let's get starting!


Mula-mula buka photoscape.



 Yang nilah photoscape. Kalau tak ada boleh donwload sini dan terus open.

 Pilih editor.

 Pergi dekat menu.


 Pergi dekat new photo. Kalau tak nampak contoh imej boleh klik.

 Lepas tu pilihlah nak lebar dan tinggi saiz header berapa. Terserah pada blogger semua :)

 And then, kalau nak imej boleh pilih pergi dekat object dan klik icon photo.


 Dan pilihlah mana-mana gambar dari folder blogger semua. Pilih yang super kawaii!


 Ok, time favorite saya! Edit pakai tulisan! Nampak tak yang simbol 'T'?? Pasti nampakkan? Ok, blogger semua klik ja icon tu.

 And then, pilih jenis tulisan yang comel.

 Lepas tu kalau nak ada icon comel tu boleh klik dekat icon yang ada simbol '❤' dan pilihlah icon mana yang comel-comel. Ada banyak dan blogger semua boleh pilih ikut cita-rasa blogger semua.


 Ok, sekarang dah siap dah di-edit. Tinggal nak save ja. Klik ja tombol save dan klik save as.


 And kalau keluar yang macam ni klik ja 'no'

 Lepas tu dah habis untuk buat header. Tak transparent tau. Now, cara nak transparentkannya. First sekali, buka gimp 2.


Kalau tak ada boleh download sini

 Lepas dah donwload tu terus open.

 Maybe masa first tu agak lambat sikit nak loading. So, blogger kena sabar.

 Klik file lepas tu tekan open/ctrl o.


 Lepas tu pilih layer, transparency dan add alpha channel.


 Lepas tu pilih tool dan klik pada icon yang macam tongkat pari-pari.


 I repeat. Mula-mula pergi tool, and then selection tool dan pergi ke fuzzy select. Senang ja.

 Klik sekali ja dekat background dan klik 'DEL' dekat keyboard. Tak jumpa? Cuba cari betul-betul. :)


 Kalau background dia keluar macam tu maknanya ia adalah transparent. Fahamkan?

 Nak save, klik butang file dan klik 'SAVE AS' lepas tu klik 'SAVE'.


 Jangan tutup lagi. Tekan 'file' sekali lagi dan klik 'EXPORT...'.


 Pilih format png. Sebab apa? Sebab nak jadi transparent. And then klik export.


  Kalau keluar kotak tu, terus klik export. Kalau tak seberapa jelas, boleh klik imej.

 Ada apa-apa lagikah? Tak ada dah! Settle! Senang jakan? Harap berguna. Terima kasih sekali lagilah dekat Kak Mayy sebab share ilmu ni so saya pun nak share juga dekat blogger yang lain.

 Boleh ambil header ni! Freebies!



 Comel?? Harap suka.

 Terima kasih sudi baca! Jumpa lagi! Assalamualaikum dan jaga diri!